Super Nintendo Játékok
2.

Bár már egy másik Super Nintendo cikkemben elkezdtem foglalkozni ezzel a konzollal, de talán nem írtam arról, hogy mit jelent nekem ez a szürke, színes gombos játékgép, illetve inkább azok játékai (meg emulátorai), meg a velük való sz*rakodás.

Arrafelé indulnék el, hogy számomra már a NES is egy elérhetetlen csoda volt, igen, főleg az ára miatt, pedig körülbelül ugyanazt tudta, mint akár a C64, maximum a szín­pa­let­tá­ban veri meg látványosan a nála pár évvel idősebb mik­ro­szá­mí­tó­gé­pet. Ugyanakkor a bekapcsolom, és már megy is a játék jelensége viszont annyira el­kép­zel­he­tet­le­nül tökéletes élményt ígért azután, hogy évekig kazettáról töl­tö­get­tem be a játékokat a C64-be, hogy nem cso­dál­kozom azon, hogy gyermeki vágyódásom évtizedekig kitartott ezen konzolok iránt. A Super Nintendo pedig egy káprázatos varázslat volt, amikor 1992-ben megláttam a Centrum áruház műszaki részlegén, onnantól kezdve pedig rengeteg újságcikken és tévéműsoron át távolról a hozzá kapható játékokért, még így, érintetlenül is. Az évtized (évezred) végére már egy új mánia kezdődött, a PSX-é - ez engem akkor hidegen hagyott és továbbra is a 16-bites konzolok világa tartott lázban (ide hívom most a MEGADRIVE-ot is), hiszen a SNES nem a realisztikus valóság­ábrázolást kergette, mint az új konzolok, hanem a perfekt, otthoni videó­játékos­ élményt kínálta.

Amikor pedig PC-n emulálási lehetőségek jelentek meg - még DOS alatt futó - kezdetleges proto­típus emu­lá­to­rok­kal, én máris elkezdtem kipróbálni az évtized során látott, hallott, olvasott játékokat. Az ez­red­for­du­lón már elég jó, Windows alatt nyekegő emulátorok is akadtak, mint a ZSNES, vagy a SNES9X, így tulaj­don­kép­pen mindenféle kényelmetlen, parancs­soros be­áll­ít­ga­tás nélkül sikerült azonnal futtatni komplett, akármilyen verziójú (NTSC, vagy PAL) ROM-okat (már ha minden klappolt, persze). Ja, és hogy teljes legyen a történet: az iskolai internet lehetőségét természetesen arra is használtam, hogy rajongói oldalakon beszerezzem ezeket a nem hivatalos ROM másolatokat.

Mentségemre legyen mondva hogy megszenvedtem miattuk, ugyanis akkoriban csak floppy lemez állt rendel­kezésre ad­at­hor­do­zás céljából, valamint nagyon lassú internetes letöltési le­he­tő­ség, így nagyon meg kellett válogatnom, hogy a számítógépes órán a másik ablakban futó böngészőben melyik játékot indítom letöltésre. Az előzetesen összeírt listám címei, és a hirtelen, fapados ROM oldalakon felbukkanó screenshotok által kiváltott impulzusok között vergődve hamar kellett döntenem: a SNES romok jellemzően fél megától egészen 4-5 MByte-ig terjednek, és egy esetlegesen "nagyobb" játékot még két részre is kellett szednem fájldarabolási eljárással (esetleg tömörítővel), aztán pedig felmásolni a lemezre az óra végéig - tehát elég komoly logisztikát, időgazdálkodást igényelt. Nem volt ritka, hogy más konzolok ROM-jait is töltöttem közben, így előfordult, hogy esetleg egy kisebb Gameboy játék még elfért a 1,44 MByte-os floppy lemezen. Tehát egyáltalán nem azok az állapotok uralkodtak, mint manapság, amikor egy kattintással az összes SNES játékot le tudjuk "berrenteni" egy kliensprogrammal a végtelen terabájtos vinyóra...

És arról már nem is beszélek (de), amikor az amúgy hamar eltelődött, pénteki 3 tanóra után hazaérve elkezdtem felmásolni a lemezekről mindent a gépre, és például kiderült, hogy valahol hiba van valamelyik mágneses adat­hor­do­zón - vagy pedig például ezek után, egy játék valamiért nem úgy fut, mint a többi, azaz lassabb (gyorsabb?), vagy például ki tudja mi baja van az emulátorral (mindegyikkel). Így azokon a napokon a rövid tanítás miatt elnyert időelőny a másolgatásra, az emulátor baszkurálására állítgatására ment el, de ha sikerrel jártam, nem volt kérdés, mivel játszottam a hétvégén: egy új konzol­játékkal, amely az esetek többségében SNES-re jelent meg annak idején. A soron következő válogatásban tehát azok a játékok szerepelnek, amelyek túlélték ezt az 5 lépcsőfokból álló próbát:

1. "le tudom tölteni",
2. "fel tudom másolni floppykra",
3. "otthon le tudom másolni a gép­re a floppykról",
4. "elindul",
5. "tetszik".

Persze nem akarok elfeledkezni az oldalam "közszolgálati" jellegéről sem, hiszen magáról a gépről még szinte semmit nem írtam - azoknak, akik esetleg még csak most hallanak erről a konzolról. A SNES abban nem különbözött a NES-től, hogy kártyákat kellett belenyomni, amelyen a játék terpeszkedett - az első éles különbség azonban a kontrolleren látszott: itt ugyanis már nem csak 2, hanem egyenesen 6 akciógomb állt rendelkezésre a D-padon kívűl, előrevetítve a játékok kom­plex­it­ását is.

Egyébként a tápon és a tévékábelen kívül semmi extra nem bonyolította a gépet, sőt, később is csak segítette - ugyanis megjelenése után 4-5 évvel megérkezett a Super Gameboy nevű kártya, amelybe Gameboy kártyákat belehelyezve immáron tévén is játszhattuk a kedvenc, hordozható játékainkat. Tech­ni­ka­il­ag talán az is érdekes lehet, hogy a korához képest rengeteg sprite-ot tudott kezelni, és ehhez többféle grafikai mód is rendelkezésre állt, jóval több, mint a kortárs konzolokon (meg talán az is fontos, hogy néhány sprite és grafikai műveletetet, forgatást képes volt hardveresen elvégezni).

A konzol történetében úgy sikerült hatalmas fordulatot véghez vinni a Nintendo-nak, hogy tulajdonképpen semmit nem módosított a gépen, hanem a kártyában helyezte el az új technikai chipet, melynek segítségével egy komolyabb hardveres upgrade működött: például a Donkey Kong Country című sorozat már ezzel a kiegészítéssel készült, és az egyik legsikeresebb játék lett a konzolra. Meg kell viszont jegyezni, ha ez az forradalmi újítás nem érkezik, a SNES enélkül is mega-sikerekkel büszkélkedhetett addigra már, hiszen a korszak nagy arcade, sőt PC, vagy Amiga sikerei is megjelentek a gépre.

Ugyanakkor nem csak képességei tették végre "igazán" otthoni arcade géppé, hanem mint a NES esetében, Mario neve is komolyan támogatta sikerességét - amelyek ma már játék­tör­té­nel­mi klas­szikus­nak mondhatók. A kö­vet­ke­ző sorozatban szeretnék én is néhány olyan játékot kiemelni, amelyek ezen a képzeletbeli listán szerepelnek, főleg a személyes élményeimen keresztül.

SUPER MARIO WORLD

A Super Mario World egy alapjáték, de nem csak azért, mert néha a SNES-hez adták csomagban, vagy mert minden Nintendo konzol induló játékának valamiféle Mario-nak kell lennie, hanem maga a játék is egy alapmű, amely méltó volt arra, hogy a NES és később a SNES induló játéka legyen.

Olyannyira, hogy amikor én 1992-ben megláttam egy Centrum áruház műszaki osztályán a SNES-t, ez a játék futott rajta, amit soha nem fogok elfeledni. A kép semmihez sem hasonlítható színekben pompázott, Mario pedig aprólékos animációval szaladt a képernyőn, ráugrott egy zöld sárkányszerű lényre, amivel később almát evett - akkor éreztem, hogy valami olyant látok, amit előtte nem: mennyi lehetőség pár másodpercben!

Az első, NES verzióhoz képest - a színeken és animáción túl - újabb játékelemek is helyet kaptak, újabb ellenfelek, újabb pályák, újabb kiüthető téglák, megoldandó feladatok, olyan köpeny, amellyel Mario repülni képes, vagy a kétjátékos mód, amikor felváltva lehet haladni a térképen... Ezen nem lehet csak úgy végigszaladni! Persze jóllehet, ha szüleink hazaállítanak ezzel 1992-ben, akkor nyilván elsőre végigszaladtunk volna rajta, hogy aztán másodjára, harmadjára nekifutva 100%-ra teljesítsük és felfedezzük benne a további titkokat, természetesen a tanulmányi eredményeink ro­vá­sá­ra... Nem tudom, egyébként ténylegesen mennyi időbe telt volna ez - bár nem is érdekes, hiszen a gép és hozzá a játék akkori árát nézve valószínűleg sokáig nem kaptunk volna másik játékot, de a Super Mario World olyan szintű szórakozást nyújtott volna, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy akkor megunjuk - a szórakozás csúcsát jelentette volna nekünk, de legalábbis nekem biztosan, és ha ma elindítom, még mindig ugyanaz az izgalom fog el, mint akkor, kisgyerekként: egy óriási Mario világba lépek be...

SUPER MARIO KART

A Super Mario Kart pedig egy olyan műfaji alapvetés, amelyet ma már lehetetlen megkerülni - de akkoriban a gokart játékok közül ez volt az egyik első, több játékos számára is szórakoztatóan játszható.

Amikor 1990-ben megjelent, Magyar­országon még nagyon nem lehe­tett a NES-ről sem hallani, nemhogy SNES megjelenéséről, de talán úgy 1993-ban már az első számú infor­máció­forrás 576 KByte olda­lain már össze lehetett vele futni. Bár akkor én még nem tar­toztam az elő­fize­téssel rendel­kezők baráti körébe, így nem nagyon érte­sültem ezekről sem. Az ezred­forduló környékén - a már említett iskolai netezések alkalmával - nagy meglepetést okozott a Super Mario Kart létezésének ténye, erről a kombinációról még nem hallottam. Aztán szinte azonnal az egyik kedvencemmé vált.

Mivel a realisztikus autós játékokért nem rajongtam sosem, a Super Mario Kart teljesen jól passzolt platform-szerű já­ték­me­ne­té­vel ver­seny­ked­vem­hez (egy­éb­ként PC-re jelent meg a '90-es évek derekán a Super Karts, amely hasonlóan szórakoztató volt). Ebben a gokartban viszont ugyanúgy lehetett érméket gyűjteni vagy extrákat, amikkel nagy előnyökre lehetett szert tenni - akár a 2D-s ugrálós változatban. A játék hangulata azonnal megfogott: a platform­játékban bejárható tájak itt külön pályatípusok lettek, a versenyzők pedig a Mario világ különböző ikonikus figurái, mind-mind más vezetési képességekkel - aztán a pályákon meg hol a csokoládéba ragadunk, hol szellemek támadnak ránk, hol szakadékot kéne átugranunk - egyszóval minden, a platform változatban látott játékelem visszaköszönt va­la­mi­lyen formában ebben a gokartos játékmenetben.

Kevés játéknál éreztem azt, hogy gyakorolnom kell, a Super Mario Kart pedig ilyen jófajta kihívást nyújtott: szorgalmasan húztam a strigulákat, amikor végigmentem egy pályán ötször TIME TRIAL módban, újrakezdtem, hogy elérjem legalább a 100 kört, hogy a pályák nagyon gyakorlottan menjenek. Papírok teltek meg a vonalakkal, én pedig sokszor éreztem, hogy "nem lesz elég", mert ezt a kanyart nem tudom profi módon bevenni, ráadásul a bónuszmezők adta lehetőségek teljesen ki­szá­mít­ha­tat­la­nul befolyásolják a verseny menetét... Aztán valahogy a versenyeken minden máshogy alakul, mindegyik nehézségű futamon sikerült egyrészt a gyakorlás során megszerzett rutinra, másrészt Mario szeszélyes világának ismeretére - és az improvizációra - támaszkodva első helyet szerezni, ezáltal megnyitni a rejtett futamot, amely a Special Cup Race címet viselte. De az összes versenyszám teljesítése során is olyan érzésem volt, hogy ez egy olyan játék, amelyet nem lehet megunni.

Komolyabb technikai részletekbe nem is mennék bele, de komolyan demonstrálta a SNES (pszeudó) 3D mozgatási erejét akkor, amikor még PC-n is csak körülbelül a Wolfenstein 3D létezett. Olyannyira nagy siker volt és annyira szerette mindenki, hogy tulajdonképpen azóta ha bármilyen Nintendo konzol megjelenik, rövidesen azonnal kijön hozzá egy gokart versenyjáték is (aki viszont szereti az egyszerűséget, annak simán ez a verzió is megfelel). A kétjátékos versenymód mellé pedig egy 'lufipukkasztós' deathmatch-et is kapunk, ami lényegében egy dodzsemjáték gokartokkal - ez pedig olyan plusz, ami még inkább megerősíti helyét a valaha megjelent legjobb videójátékok között!

LOONEY TUNES BASKETBALL

A Looney Tunes Basketball le­ta­gad­hat­at­la­nul a '90-es évek videójáték szülötte, és persze erről sem olvastam a kedvenc ma­ga­zi­nom­ban, talán ezért lepett meg annak idején a ROM oldalon...

A videójáték sportokat, köztük a streetball féléket is az a kritika érte (legalábbis régebben), hogy akkor má' mié nem játszotok a téren kosárlabdát ennyi erőből, de a kongitív disszoncia szub­li­má­lá­sá­hoz remek válasz lehetett ez esetben, hogy nem tudok akkorát ugrani, mint a Tapsi Hapsi, és nem propelleres sisakkal repülve zsákolok, mint Marvin, és nem nézek ki oly' kib******ul vagányan a hawaii ingben a pályán, mint Dodó Kacsa. Ha még nem mondtam eleget erről a meggyőző játékról, akkor jobban kifejtem, miről van szó!

A Looney Tunes B-Ball egy olyan játék, ahol a rajzfilmes brand és az utcai kosárlabda pont a megfelelő arányban találkozik, szórakoztató, mégis komolyan vehető izgalommal kísérve. A komolyan vehetőséget itt idézőjelbe is tenném, hiszen a főmenüben található egy állítható WACKY METER, minél inkább feltekerjük, annál inkább meghibban a játék: a labda kutyaként elszalad, gyűjthető színes drágakövek jelennek meg a pályán, és használhatjuk a speciális kombókat is. Ez a játékmód teljesen a feje tetejére állítja a kosárlabdát azok számára, akik nem találják elég nagy kihívásnak az alapjátékot.

Gondolom, a kosárlabda sza­bá­lya­it nem kell elmagyaráznom, egyedül egy fontos említést tennék, ugyanis a goaltending kikapcsolható egy kóddal, így a játék még pörgősebbé tehető - könnyebbé viszont nem, ez csak egy segítség azoknak, akik utálják, hogy nem tudnak jól blokkolni... Egyébként minden szabály ugyanaz, mint a többi street­ball­nál.

Játszhatunk sima, gyors meccset, gép elleni bajnokságot, ketten a gép ellen egy csapatban, illetve egymás ellen is egy-egy csapattal, ilyenkor váltogathatunk a két játékosunk között. Az irányítás lényegében egyszerű, bár a lapozás megtörheti a lendületet a különféle speciális kombók között, de mind a passzolás, zsákolás, blokkolás mozgása jól begyakorolható. Ha a játékot wackyzva indítjuk, bizony könnyen csődöt mondhat a jól begyakorolt játékstílusunk, a gép ugyanis kegyetlenül kihasználja velünk szemben ezeket a lehetőségeket - egymás elleni küzdelemben ezek inkább a mókafaktort növelik (bár mi mindig kikapcsoltuk őket).

A beválasztható karakterek mind más képességekkel vannak felruházva, és ha hibbant módban játszunk, akkor a speciális mozgásaik is mások. Érdekesség, hogy a játékhoz mindössze 1 pálya tartozik, az utca, tehát elvileg hiányoznak a saját, 'hazai' pályák, a különböző tematikájú területek, de a játékból ez fura módon nem vesz el, nekem legalábbis nem tűnt hiánynak. Talán azért, mert a játékmenet körülbelül teljesen rajzfilmes, lehet repeszteni a betonon - nem csoda, hogy később a Space Jam című filmből készült Playstation játék is futott egy kört a témában, bár érzésem szerint az annyira nem lett jó, mint ez.

SUPER BOMBERMAN (1-2-3-4-5)

Azon túl, hogy SNES-en a játékok 1/3-a viseli mar­ket­ing céljából a SUPER jelzőt, a Super Bomberman tény­leg meg is érdemli ezt.

A Bomberman, mint játékötlet már a korai NES-en is megjelent (játék­termekben és szá­mí­tó­gé­pe­ken Dynablaster néven terjedt el, már amelyiken), ahol (alapvetően) időzített bombák lepakolásával kell az ellenfeleket likvidálni. Mind a bombák, mind pedig az emberkénk képességei fej­leszt­he­tő­ek felvehető extrákkal, amelyek a felrobbantott falakból nyerhetők ki. Ezek segítségével már arrébb is lökhetjük, dobhatjuk a bombákat, távvezérléssel rob­bant­hat­juk, és akár meg is sokszorozhatjuk az egyszerre letehető bombák számát. Az ellenfelek is sokfélék lehetnek, némelyiknek nem elég egy bomba az arcába, sokan ügyesen védekeznek, némelyik falnak álcázzák magukat, vagy esetleg megeszik a bombát!

Nem robbantgathatjuk gát­lás­ta­la­nul sem a pályát, hiszen a járatok kibővítésével saját dolgunkat is megnehezítjük a szörny­vadászat során - tehát taktikázni is kell. Ráadásul a későbbi epizódokban egyre több pályaelemmel találkozhatunk, például mágnessel, vagy kap­cso­lók­kal, és az sem mellékes, hogy már az első epizódban is 6 féle világ vár minket, különböző, máshogyan viselkedő pálya­el­em­ek­kel, fő­el­len­ség­ek­kel, ké­sőb­bi­ek­ben pedig segít­ségünkre lehetnek különböző hátas­állatok, akikkel gyorsabbak lehetünk, ugorhatunk, és védettebbek leszünk - szóval felsorolni is sokáig tart mindezt.

A játékra a koronát a többjátékos mód teszi, tulajdonképpen az első résztől már játszhatjuk ketten a játékot multiplayerben, ráadásul egymással kooperatív módban gépi játékos(ok) ellen is, vagy akár egymás ellen is csak ketten, a variációk száma végtelen, a gépi ellenfél intelli­gencia­szint­jétől kezdve a nyert meccsek számáig, az időlimitet is, mindent be lehet külön állítani - és nem kell attól félnünk, hogy esetleg órákig tart egy taktikus mérkőzés, ugyanis az időlimit letelte után eljön a HURRY, azaz a pálya szűkülni kezd, rákényszerítve minden játékost arra, hogy elmozduljon biz­ton­sá­gos(nak vélt) helyéről.

Ez a játékmód a későbbi epizódok során is csak tökéletesedett, például kiegészült 4 játékos móddal (azaz 4-es elosztóval is lehet játszani), bár az ötödik epizód csak japánul jelent meg, de ezt leszámítva mondhatjuk, hogy a SNES életének egyik leg­tö­ké­le­te­sebb­en megkomponált játék­(sorozat)­ával van dolgunk, amely mint mondtam, méltán viseli a SUPER jelzőt, szerintem a géptípus TOP 3 játékai között foglal helyet!

LEGEND

Lehet, hogy a Golden Axe a műfaj királya, de mivel azt nem adták ki SNES-re, így kaphatott esélyt a Legend, aki viszont bebizonyította, hogy lehet valami még jobb is, mint az eredeti.

Én ha tévéztem, olyan célzattal kapcsolattam a külföldi csatornák között, hogy hátha beleakadok egy videójátékos műsorba. És meg is történt: a francia M6 csatornán például láttam egy részletet a Legend-ből, ahogy fiatalok két játékos módban játszva gyepálták az ellent - egyből olthatatlan vágyat éreztem arra, hogy én is kipróbáljam. Nemsokára az 576 KByte oldalain is láttam pár képet róla (sőt, egy nekem meglévő számban is volt róla kép), úgyhogy 6-7 évet, egészen 2001-ig kellett várnom, mire elérhető lett számomra is a játék, persze emulátorban.

A játék természetesen egy hack 'n' slash / beat'em up (na jó, brawler), ráadásul a szebbik fajtából: a SNES óriási spritejaival hatalmas nagy bunyókat lehet rendezni, ezt már pár másik esetben sikerült is bebizonyítania a gépnek, na de itt mégis fantasy témájú aprításról beszélünk! Egy játékos módban KAOR-t irányítjuk, akinek van egy rohadalom nagy baromállat kardja, ami pusztító erővel vagdalja le szerencsétlen ellenfelekről a HP-t, két játékos módban BEOR-t is irányíthatjuk, aki viszont hasonlóan büdös nagy csatabárdot lóbál tereprendezési indíttatással. A fegyveres csap­ko­dás mellett még hasz­nál­ha­tunk pajzsos védekezést, ugrást, és rúgást is, ami mindenképpen jó ötlet, mert néha annyian támadnak, hogy egy kétfrontos harcnál csak így tudunk levegővételhez jutni, mellesleg jóleső érzés az egymás nyakában pogózó ellenség­csürhét szét­reb­ben­teni egy jól irányzott repülő rúgással!

Nyilván említeni sem kell, hogy mivel fantasy bunyótúrázós játékról beszélünk, a varázslás műsorszáma sem maradhat el - igaz, itt némileg átértelmezték, ugyanis a bevált egész képernyős pusztítás mellett a varázsitalokat ki is lőhetjük (?), sebezve ezzel is az utunkba álló teremtményeket. Egyébként minden segítségre szükségünk lesz, mert a játék abszolút nem egy könnyed séta, szinte állandóan járatni kell az aprító­szerszámokat. A pályák hangulatosak, az ellenfelek változatosak, a grafika szemet gyönyörködtető és az animációk is meglepően simák - nem gondoltam volna, hogy egy konzol jól járhat azzal, ha valami nem készül el rá, de a Nintendo-nak ez is bejött: a Legend tökéletesen hozza azt a játékélményt, amit a Golden Axe a többi gépen / konzolon. Időtálló, hangulatos klasszikus, persze nem a logikai fajtából, az is biztos!