Téli idillek

pixelgrafikával

Akik a világnak ezen a részén tengetik életüket, találkoztak már igazi téli idillel, és talán a karácsonyi, ünnepi hangulat elengedhetetlen részének tekintik a havas táj látványát. Amióta pedig elérhető számítógépek léteznek, a karácsonyi szünidő fontos használati tárgyai lettek ők is, nálunk is előfordult, hogy például téli olimpiai versenyeket rendeztünk otthon a C64 társaságában. A népszerű (főleg sielős) játékokon kívűl bőséggel akadnak téli hangulatú demók, művészi képek is ezeken a masinákon - a 8 (és 16) bites pixelgrafika szerintem kiválóan alkalmas a téli idillek ábrázolására, sőt valamiért úgy érzem, hogy a C64 16 színű palettáján a fehér szín olyan igazi "hószínűen fehér" (ahogy a fekete szín a világűr-szín, de erről majd máskor bővebben). Hogy ez a felvetés megállja-e a helyét (illetve hogy egyáltalán érdemes-e idilli hangulatokat keresni ezen a területen) az kiderülhet a most következő képválogatásnál, legalábbis remélem!

1. Elsőként egy rajzos stílusban elkészült téli tájkép, amely messze van a fotorealisztikusságtól, inkább amolyan mesekönyvbe illő kontúrok uralják. Nekem egy kicsit diafilmes hatást keltett, ezért került be, mert azért vannak sokkal szebb képek is C64-re, de ez is kellőképpen hangulatos.

2. Ez már azért valósághűbb, amolyan Commodore-osan, egy Winter Sports című (újkori?) játékból. A völgyben elhelyezkedő kis falu valószínűleg fiktív helyszín, bár ha sokat keresgélnénk, ráakadnánk gúgleörtön, az biztos. Érdemes elmerülni a hegyek lábánál fekvő álmos, téli kisvárosban, elképzelni a közösségi házban tartandó évzáró bulit, világító ablakokkal - vagy csak szimplán bámulni az igazán ötletesen, három színből (!) megkomponált hegyvonulatot a fehér pixelhómezőn.

3. A fenti kép nem konkrétan művészi alkotásnak készült, de annak is beillik: szép pixel-art panorámakép, nem másból, mint a Winter Games Amiga verziójából ollóztam össze. Ez a Biathlon pálya, tudjátok, ahol sífutni kell, majd pedig puskával célba lőni (ami elég nagy baromság, de érdekes sport). Ha valakit a sportág maga nem is izgat, biztos vagyok benne, hogy a szépen megrajzolt, behavazott fenyők igazán kellemes hangulatba tudják hozni. Gyermekkoromban, télen imádtunk az ilyen alacsony dombokon szaladgálni, és mennyire irigyeltük a német, osztrák gyerekeket, akiket a külföldi tévécsatornákon láttunk ilyen szép tájakon futkározni a friss hóban. Kattintásra nagyobb méretben is megnézhetjük!

4. A lélegzetelállítóan szép festmény az utóbbi évek egyik legszebb alkotása Commodore 64-re, egy bizonyos Yazoo nevű művésztől, 2016-ból (további munkái itt). Az ilyen pixel-festményekre akadva mindig örülök, hogy sikerült egy teljesen új művészeti ágat, a számítógépes grafikát szinte a kialakulásától kezdve figyelemmel kísérnem. Napjainkra egyre kiforrottabbá vált a műfaj (köszönhetően a sok PC-s segédprogramnak), szerencsére sokan tekintik már fő alkotási területüknek és a kép bizonyítja, hogy a fantasy, sci-fi és egyéb témájú, a számítgépes világ adta modern témák mellett az impresszionista festészet is külön úton is megnyilvánul, ezúttal C64-en. A 8-bites téli idillek között az egyik legkiemelkedőbb.

5. Ismét egy játékból, mégpedig az Usagi Yojimbo című örök C64 klasszikusból kivágott, és némileg (általam) megjavított kép, amely remekül ábrázolja a japán telet, mindezt ráadásul élőben: mivel egy játékról van szó - ahol be is járhatjuk ezt a szépen megalkotott tájat, de azért a bokrokban lapuló nindzsák miatt idilli sétára ne nagyon számítsunk...

6. Bizonyára minden régi "motoros" tudja, hogy a síelős játékok igen nagy számban fordulnak elő 8-bites gépeken, de még okosabb gépeken is. Ez egyrészt azért van, mert a talaj megrajzolása egyszerű, másrészt a lefelé scrollozást még karakteres üzemmódban is könnyen lehet produkálni (például már BASIC-ben is volt egy LESIKLAS nevű játék, ahol egy H betű volt a sielő!). A tereptárgyak itt is nagyon szépek, szóval megállapíthatjuk: a műlesiklós, sielős játékok szinte mindegyik képviselője jól sikerült a régebbi számítógépekre (itt C64-re, de bocs, a cím nincs meg).

7. A Ski Or Die című játék "főmenűje" egy komplett téli tábor, ami remekül sikerült - a játékos már nem annyira, de ha elmerülünk a kép apró részleteiben, garantált a téli hangulat! (C64)

8. A sielés (lesiklás, vagy mi) sokadik képviselője az Advanced Skier című Amiga játék, abból pedig egy kivágott kép. Igaz, nincs túl sok szín a képernyőn, de mivel havas tájról van szó, ez még jól is jöhetett a grafikusoknak. A játék talán egyetlen hibája, hogy például ez az aranyos kis házikó többször is ismétlődik a lesiklás során (és még sok minden), így talán veszít varázsából, de önálló képként szemlélve nincs probléma.

9. Az Abracadabra című Amiga játék főcímképernyője egy középkori téli táj, amely inkább meseszerűen hangulatos, mint realista. A játék már nem ilyen hangulatos, de ez a kezdőképernyő amolyan középkorias karácsonyi hangulatot is képes okozni - már ha sárkány nélkül nem tudjuk elképzelni a középkori Karácsonyt.

10. Mivel is folytathatnám a sort, mint egy műugrós játékkal, ez ugyanis a Winter Games című C64 játék része, csak ügyes mókolók kiharapták az eredeti, utántöltős, teljes játékból, hogy a magnósok is élvezhessék. És milyen jól tették (hasonlóan a kihekkelt California BMX is így volt meg nekünk), igazi családi sporteseményeket rendeztünk ezzel a játékkal, jókat nevetve és egymást ugratva. Az emlékek miatt is, meg amúgy a sportközvetítés-hatás miatt nagyon itt a helye.

11. Hogy hogy nem, megint egy sielős játék, aminek a címét sem tudom már, de mindegy is: a konkrét játék nem ennyire látványos, ez a screenshot az elindulás pillanatát örökíti meg. Gyanúsan 16 színű, de élénk Amiga palettából. Hiába, a havas tájon, magányosan álló kis házikók mindig azonnal téli idillbe ringatják a szemlélőt, engem legalábbis biztosan.

12. Hogy ne maradjon ki az Atari ST gép sem, a Winter Olympiad egy nagyon szép pályarészletét is ideválogattam, persze miután leszedtem róla a játékost: így már egy téli tájkép, ahol egy fahíd biztosítja az átkelést a fagyott, de még békésen csörgedező patak felett, bőven megfelelve a cikk címében lévő követelménynek.

13. A C64 képviseletét némileg túlbillentve a válogatásban, gyorsan idetettem még egy biathlon pályát. Ezen viszont szerintem sokat ront a tábla (meg a fekete kakas(?)), gondolkodtam is, hogy a sielő figurához hasonlóan jól lefotosoppolom őket onnan, de végülis ha nem ezeket nézzük, akkor azért szép grafikai megoldások ömlenek szemünkbe, kedves kompozícióban. Én még el is tudnék képzelni egy hógolyózós játékot ezen a terepen, a kerítésen innen, tűzgomb lehajol + felmarkol hó, tűzgomb gyúr hógolyó, tűzgomb eldob hógolyó.

14. A Power Drive a legtökéletesebb izometrikus autós játék 16 bites konzolokra (itt SNES-re és a SEGA MEGADRIVE-ra gondolok), ez vitathatatlan. Nemcsak az irányítás, a játékélmény, a grafika, hanem a játék hangulata is frenetikus, mindenféle pályatípus megtalálható benne. Ami nekünk most fontos, az a havas pálya(típus): esik a hó, csúszik a jég, hófödte fenyőerdők mellett száguldunk el - igaz, a pályatípusok itt is váltják egymást, így a játék során körülbelül minden ötödik pálya téli - de elérhető a PRACTICE menüpont gyakorlópályája téli állapotban, ahol aztán kedvünkre forgolódhatunk a szűz hóban, keréknyomokat hagyva. Egyáltalán nem annak szánták, de így egy ideális téli minijáték, ha véletlenül nélkülöznünk kellene a havat a karácsonyi szünetben.

15. Hogy a Gameboy Advance hírneve se csorbuljon, a Nintendo Game & Watch Gallery 4 című kvarcjátékgyűjteményből is választottam egy téli képet. Igaz, a Rainshower modern verziójában az évszakok váltakoznak, így csak 100 pont erejéig élvezhetjük a havas tájat, amely viszont LCD kategóriában megnyeri a versenyt...

16. ...annak ellenére, hogy a Mario Kart Super Circuit című fergeteges Gameboy Advance játékban is van téli pálya, de csak egy, ami igazán karácsonyi hangulatú (a többi jeges pálya nem annyira), viszont ahhoz képest meg nincs túldíszítve, két-három havas fenyőfán, valamint pár hóemberen kívűl nem sok mindennel találkozunk rajta. Mentségére legyen mondva, ez a játék az ügyesen uralt száguldó gokartokról szól, nem pedig bámészkodós vezetgetésről...

17. A végére hagytam szándékosan ezt a megoldást, egy régi Atari konzoljátékról van szó (egészen pontosan a meglepő Winter Games címűről), amelyben szintén megtalálható a műugrás száma. A grafika 8-bites (kicsit talán lusta) egyszerűségével mégis télinek mutatkozik: el tudom képzelni, hogy a maga korában ez a játék is kellemes perceket okozott az amerikai családoknak a karácsonyi szünetekben (meg nálunk is, amikor már lehetett kapni ilyen lopott-romos piacos verziókat).

+1 Remélem nem tűnik önreklámnak, de úgy gondoltam, alátámasztanám elméletemet egy saját példával is: mégpedig a Crazy Dog Racing című 2013-as Commodore 64 játékkal, melyet Krisszel követtem el. Már a játék tervezésekor is dolgozott bennem a vágy, hogy az igazi, hamisítatlan téli idillt megvalósítsam, és azt hiszem, egy-két-három pályával sikerült is - ráadásul nem csak nekem, hanem Krissznek is, hiszen a "Cold Lakes" című pályája igazi, kemény, fagyos téli atmoszférát áraszt: nyugodtan mondhatjuk, hogy sikerült létrehoznunk C64-re a kutya hideget, csoda hogy nem fagy le a játék! Az pedig már hab fagy a tortán, hogy a játékból egy "téli verziót" is sikerült kihozni, néhány pálya havas állapotában (csúszkálósan) játszható, ez a változat pedig letölthető a cikk végéről (lásd ott).

Ahogy az lenni szokott, a képek gyűjtögetése közben annyi télies képre akadtam még, hogy akár egy második válogatást is összeollózhatnék - talán jövőre. Remélem egyelőre elég ennyi is, bízom benne, ennek a cikknek az ünnepi, évzáró hangulathoz sikerült így is hozzáadnia valamit, talán egy elmaradt havazás esetén kiváló hangulatkeltőnek bizonyulhat majd. Ha pedig ez mind nem lenne elég, egy régi (és biztos hogy a legrégebbi karácsonyi témájú) C64-es demóról készült videót is idetennék, és megragadom az alkalmat, hogy Kellemes Ünnepeket kívánjak!