3. rész

Mielőtt lejárna bennem az emlékek szavatosságának határideje, úgy érzem, gyorsan papírra (ill. monitorfényre) kell vetnem ezeket. Bár az igazán jó játékokkal kapcsolatos emlékek nem múlnak el, sőt, írás közben nem ritka esemény, hogy felmerülnek újabb szép emlékek a mélyből és figyelmeztetnek erre az időszakra: amikor még feltétel nélkül tudtam örülni annak, hogy számítógép és játékok reá egyáltalán vannak. Erről megfeledkezni sosem szeretnék, úgyhogy az emléktréning következő epizódjához kívánok mindenkinek kellemes meglepetéseket!

Amőba

A Novotrade cég tevékenysége sok mindenre kiterjedt a fő profilján belül, ami leginkább a piac uralása volt 1989 előtt. Többek között ez a hiánypótló Amőba játék is nekik köszönhető (illetve az alvállalkozónak, aki megcsinálta csak nem tudom, ezt KGST berkeken belül hogy hívták - amúgy Babán Gábor és Masa István voltak az elkövetők, a Gépi kódú programozás kezdőknek és haladóknak C16/Plus4-re című könyv szerzői).

A robot PETSCII különdíjas

Azt nem hiszem, hogy van élő ember, akinek a szabályokat ismertetnem kell, de azért mégis: két játékos egy négyzethálós pályán, választott jelét (X vagy pedig O) rajzolhatja be tetszőleges helyre. A cél, hogy 5 darabot egymás mellé tegyünk saját jelünkből, akár keresztirányban, akár vízszintes, függőleges irányban. A játék valószínűleg az iskolások körében a legnépszerűbb (van 3x3-as változata is), mi hárman is játszottunk, egyikünk háromszöggel is lehetett, na hát az volt az igazi multiplayer.

A játékról van egy erős emlékem, eladtuk a Commodore 16-ost és mikor unokatesómékhoz (az új tulajhoz) mentünk vendégségbe, a szobában ezzel játszottunk, közben kijárkáltunk süteményért a nagyszobába. Apámnak egy olyan mesterjátékot is sikerült kifejlesztenie, amit minden esetben bekapott a gép - onnantól kezdve csak az volt a kihívás, hogy meg tudjuk jegyezni ezt a módszert, jól. Unokatesóm, Z. több próbálkozás után mondta apámnak hogy nem működik a mesterjáték legnehezebb szinten! Kiderült, Z. csinálta rosszul, egy ponton elrontotta a lépést... Ha eszembe jut ez a szisztéma, közlöm!

BABY BERKS

A Baby Berks egy lövöldözős játék, de hogy ezen kívül mit kell még benne csinálni, azt a jó ég tudja, akkor sem sikerült rájönnünk, és azóta sem.

Megkérjük, ne menjenek a lézerkapuhoz

A főszereplő egy némileg szvasztikára hajazó csápos robotszerű robot, ami mozgáskor összehúzza magát, hogy beleférjen egy 8x8-as karakterbe, ügyesen spórolva az animációs fázisokkal a közlekedés alatt.

A falat szerettük bontani

A pályákon töménytelen mennyiségű ember(szerű valami) közelít felénk, amik tojásokból kelnek ki, őket kell lemészárolni, lehetőség szerint minnél többet. A játékból több változat is volt, főleg pályák terén különböztek ezek, és nemrégiben valaki átköltötte Commodore 64-re, de hogy mi célból tette, az körülbelül ugyanannyira homályos számomra, mint a játék célja - ennek ellenére a képeket látva nosztalgikus érzéseim támadnak, amivel sikerült berántania magát az emlékezetes játékok listájába.

YIE AR KUNG FU

A Jíearkungfu (így) egy nagyon híres játéktermi játék, ez pedig annak a konverziója (akarna lenni).

Repül a bálna

Mivel akkor nekem összehasonlítási alapom nem volt, így joggal örültem ennek is, és beleéltem magam: már az első, kopasz és nagydarab ellenfelet is félelmetesnek találtam. Hatalmas sikert éreztem, amikor le tudtam győzni, szinte kitekerve a joystickot. Igen, a legjobb szó az "örültem", hiszen akkoriban a karatés genre nagyon ment, '80-as évek volt - minden, amiben nem táncoltak, az nindzsákról szólt, tehát egy kissrácnak ideális játékot jelentett.

DobóCSILLAG, micsoda grafikai ötlet

A C16-os óriási nagy szerencséje pedig az, hogy az első számítógépem volt, ugyanis azóta már megbizonyosodtam róla, hogy egy érdekes módosulata valami tervezési agyszüleménynek. Némely tekintetben többet tudott a C64-nél, de a sprite­kezelés fájó hiánya akkora hátrányt jelent, amely behozhatatlan, bármekkora processzor­tunningról és szín­regiszter bővítésről legyen szó. Emiatt sajnos ez az egyébként izgalmas játék (is) játék darabosan mozog, karakteresen, valamint mivel egy síkban vannak az objektumok, nincs átfedés a képernyőelemek között, ezért a fél szereplő eltűnik, ha az ellenfél közel jön. Emellett pedig nehézkesen irányítható, illetve pont ebből a darabosságból kifolyólag furán reagál a program.

8-bites botos néptánc

A Commodore 64-es változat ugyanígy néz ki, csak ott az animáció teljesen jó, itt nem az. A kék játéktéren belül tudunk csak mozogni, ugrálni - ellentétben a játéktermi és a C64 verzióval, ahol aztán olyan magasra ugrunk, amilyenre akarunk. Biztos vagyok benne, hogy ennél jobban ezen a gépen ezt nem lehet megoldani, és azért így is elszórakoztunk vele (a legnagyobb eredményem a botos harcosig való eljutás) - szóval nem az ő hibája, hogy ilyen. A képek azért kellemes emléket ébresztenek, ha játszani ezen a gépen nem is, de nézni azért jó.

Cuthbert In The Cooler

A nagyon furán hangzó nevű Cuthbert-nek nem ez az egyetlen kalandja Commodore 16-ra, viszont nekünk nem is ezen a néven volt meg, hanem úgy, hogy Cuthbert In Labirynth. Ez azért fontos, mert kellett keresnem egy ideig ezen a címen, mire rájöttem, hogy átnevezéssel volt dolgom 30 éve.

Föld alatti bennszülöttek almát őriznek

A játék nagyon sok hasonlóságot mutat a Fire Ant-tal, játékmenetben (de feleannyira izgalmas): itt bombákat is pakolhatunk le, amelyek akkor aktiválódnak, ha az ellenség rájuk gyalogol. Tárgyakat kell összeszedni, és lehetőleg elkerülni a gonosz teremtményeket - ebben segítségünkre lehet a kiindulópont, ahova elbújhatunk, oda ugyanis nem tudnak az ellenségek utánunk jönni.

Bombától meghaló halálfejek

Nem mondom, hogy nem lehetett elszórakozni vele, kellemes ügyességi, akciójáték, némelyik ellenfél egész pofásra lett megrajzolva.

EXORCIST

Az Exorcist egy Pac-man-klón, csak itt nem gyűjtenünk kell a pontokat, hanem színezni a labirintus falait (haha, szóval végülis ugyanazt, csak inverzbe) - emelett lőni is tudunk, akár a Wizard Of Wor-ban, de könnyen vagyok, akkor ugyanis még azt nem ismertem (és igen, az volt előbb).

Gonosz, színes szellemek

Minden új képernyő közepén fel tudunk venni egy fegyvert, és ha beszíneztük a pályát, akkor a szellemek egy csoportba állnak, összegyúródnak egy felhővé (jó, oké, amorf, átlátszó masszává) és aztán távoznának - itt azonban ki tudjuk őket lőni egy kis bónuszért cserébe. A játék zenéje amúgy primitív, de nem rossz - végülis a játék sem az, de azért nem volt a kedvencem, kedvencünk.

BURGER TIME

A Burger Time bizonyítéka annak, hogy erőszak, robbanás és vér nélkül is lehet szórakoztató akciójátékot csinálni. A játéktermekben sikert aratott játék ezen konverziója meglepően jól sikerült, bizonyítja ezt az, hogy sokat játszottunk vele. Ugyanakkor nem tudom miért, de én konkrétan erre a címre emlékszem, mégis, C16-on a furcsán magyarul bizzare félreérthető Pizza Pete címen árulták. (Valószínűleg megint átnevezés.)

Taposom a belet (hamburgerhúst)

Aki nem ismerné: egyképernyős akció, olyasmi mint a Lode Runner, csak itt egy szakáccsal kell végiggyalogolnunk a különböző szintekre ragadt hamburger - összetevőkön, hogy azok lepotyogjanak, és az nébih előírásokra fittyet hányva elkészítsék a finom és népszerű szendvicset. Eközben persze egyéb konyhai szörnyetegek is ránktámadnak, például borstartó, ketchupös üveg próbálja ránkhozni a frászt. A játék minden létező platformra elkészült annak idején, figyelembe ajánlanám a Gameboy verziót (inkább)!

Loco Coco

A hülye, Loco Coco című ugrálós játék ugyan irányíthatatlan, néhol nevetségesen primitív. Viszont egy vonat tetején játszódik, ami egyébként nagyon ötletesen van megrajzolva, és meg kell jegyezni, hogy a játék koncepciója egyedi, hiszen a vagonokon kell végighaladnunk, hogy elérjünk a mozdonyig - és mivel vonatos, csakis jó játék lehet.

Most jövök a hathuszassal

Más kérdés, hogy mit keresne gödör / vizesárok a vonat tetején, de ez akkoriban nem érdekelt minket, lelkesen nyúztuk örökélettel, de még úgy is nehéz volt. Gyanítom, hogy a játék genyósági fokát nagyban meghatározta a már említett nehézkes irányítás, de ez tulajdonképpen a Commodore 16 sajátja volt, mit lehet tenni. A címéhez hűen tényleg őrült, egy próbát megér, nekem kedves emlék marad, és ha valaki remekelne egy remake-et, boldogan végigjátszanám (így azért nem szivatnám magam vele).

Out on a limb

Az Out On A Limb egy egyszerű ugrálós játéknak tűnik, az is egyébként, különlegessége abban nyilvánul meg, hogy a készítők a Commodore 16 egyetlen grafikai lehetőségét, a karakteres mozgatást pixelesen simára csiszolták benne.

A fán mászik a legókezű óriási skorpió

A játékban egy elég jól megrajzolt, kantáros nadrágos, sapkás fószerrel (vakonddal?) kell feljutnunk minnél magasabbra, a megfelelő időben elugrálva a szépen animált ellenfelek elől. Ha túl magasról esünk le, akkor is elpatkolunk, mint mikor a fura szerzetek hozzánk érnek. Komolyan mondom, hogy nem értem, hogy sikerült ilyen sprite-ra hasonlító képernyőelemet szimulálni, de ezek szerint akkor a gép tudta, csak sok programozó nem... Egyébként meg 1984-es, azaz már csak ezért sem lehetne mondani, hogy kezdetleges lenne!

GHOST 'N' GOBLINS

A 100+ Játék C16-PLUS4-re könyvben írták a játék kapcsán, hogy "az olvasóra bízzuk, hogy eldöntse, kinek a harapása a kellemesebb, a szexbombáké vagy a mumusoké" - gyerekkoromban mindkettő elég rémisztően hangzott, ma már azért el tudom dönteni...

A Ghost 'n' Goblins-t viszont ez a poén nem menti meg, de az emlékek igen: nagyon mulatságosnak találtuk ezt a zsákos ember (így hívtuk) főszereplésével játszható horror játékot, mert nekünk ez bizony az volt.

Ijesztő, karakteres árnyékú zombik

Nem volt műsoron a horror műfaj otthon, tehát kicsi ingerküszöbbel elég rémisztőnek hatott ez is: mindenféle élőhalottak jönnek nekünk, mindez a temetőben - anyám ki is akadt tőle, persze csak amolyan viccesen. A C16 grafikai képességeinek megfelelően durván elnagyolt és darabos a játék - a készítők látszólag mindent megpróbáltak, hogy áthozzák az arcade hangulatot. Hát lett, amilyen lett, nekünk azért mégiscsak az egyik első túlélős horrorjátékunk volt, na.

TERRA COGNITA

A Terra Cognita egy mezei, scrollozódó lövöldözős shmup, de szerintem nekem az első ilyen játékom volt. A már említett játékkönyvben több oldalon keresztül közöltek térképet róla, ami egy akciójátéknál több mint felesleges, hiszen mész és lősz, nem?

A kvantumágyú aktiválva!

Ami kiemelendő, hogy valahogy itt is megoldották a rejtélyes pixeles csúszkálást (úgy látszik, mostani válogatásom visszatérő témája ez), mert azért elég szépen tocsaklik az űrhajó a szuttyos sztratoszféra rétegein. Az ellenfelek is amúgy, akikre figyelnünk kell, és végülis az útba rakott kockák is károsak az űrhajó szerkezeti integritására. Előfordulhat olyan is, hogy egy másik kiválasztott útvonalon megyünk tovább - a középső fal miatt nincs átjárás, ez mondjuk alap a műfajban, de akkor nekünk még új volt. Mindent összegezve, már csak a latin és emiatt titokzatos, misztikus cím miatt is emlékezetes marad, a játék durrantgatós, de nem egy nagy durranás.